Nu nemmere at anmelde mistanke om snyd med skatter og afgifter anonymt

SKAT har åbnet for en ny anmeldelsesformular på skat.dk, så det nu både er nemmere og muligt at anmelde mistanke om snyd med skatter og afgifter anonymt.

Det har hele tiden været muligt at anmelde en mistanke om for eksempel skattesnyd eller sort arbejde anonymt, f.eks. via brev eller telefon. Men oplysningerne om mistanke kan nu afleveres digitalt, hvilket også giver en bedre service for den del af befolkningen, der ønsker at anmelde anonymt.

Kvaliteten af de skriftlige henvendelser bliver også generelt bedre ved indførelsen af den nye formular, hvis anmelderen udfylder alle felterne.

I 2014 fik SKAT ca. 4.000 anonyme anmeldelser. SKAT har pligt til at behandle alle anmeldelser uanset, om de er anonyme eller, om den er fra en navngiven person. Det forventes, at antallet af anmeldelser vil stige som følge af den nye formular.

Når SKAT modtager en anmeldelse på telefon, og anmelderen oplyser eget navn, men ønsker at være anonym, skal man være opmærksom på, at SKAT har notatpligt. Dette betyder, at SKAT skal notere indholdet af de mundtlige oplysninger – bl.a. navnet på personen, der giver SKAT de mundtlige oplysninger.

Når SKAT modtager en anmeldelse per brev, digitalt via skat.dk eller e-mail med tilsvarende oplysninger om anmelders navn mv. og ønske om anonymitet, bliver dokumentet scannet og journaliseret som helhed. Det betyder, at både identifikationsoplysninger og oplysninger om ønsket anonymitet vil være registreret hos SKAT.

Alle sådanne registrerede oplysninger vil være omfattet af persondatalovens regler om indsigt og forvaltningslovens regler om partsindsigt for den anmeldte.