Er dine importvarer lovlige at sælge?
Hvis du importerer varer – eller overvejer at gøre det – fra lande uden for EU, så skal du have styr på EU’s regler for registrering af kemiske stoffer.
Kemiske stoffer, der importeres i en samlet mængde på mere end 1 ton om året fra lande uden for EU, skal registreres hos Det Europæiske Kemikalieagentur (ECHA). Det er importørens ansvar, at det bliver gjort. Derfor er det vigtigt, at du tjekker, om dine importvarer indeholder kemiske stoffer, som du har pligt til at registrere.
Væsken i en vådserviet er også kemi
Registreringspligten gælder, hvis du importerer kemiske enkeltstoffer som f.eks. acetone eller kemiske stoffer i blandinger som f.eks. lim eller maling. Desuden er der registreringspligt for kemiske stoffer i varer, som vi normalt ikke forbinder med kemi. Det kan f.eks. være legetøj med duft, kuglepenne, printerpatroner, vådservietter og fyrfadslys. Det kan også være maskiner, hvor der f.eks. følger olie, maling eller rensevæske med som tilbehør eller reservedele.
For nogle virksomheder kan det derfor komme som en overraskelse, hvis hele eller dele af deres varesortiment er ulovligt at sælge.
Vigtige skæringsdatoer
Mængdegrænsen på 1 ton om året gælder ikke selve varerne, men den samlede mængde af det kemiske stof, der indgår i varerne. 1 ton er ikke ret meget. Det svarer f.eks. til 50.000 fyrfadslys eller 200.000 vådservietter.
Hvis du importerer mere end 1 ton om året af et registreringspligtigt stof, som ikke er forhåndsregistreret, så skal stoffet registreres omgående. Hvis du derimod vil begynde ny import af varer, der indeholder stoffet i en samlet mængde på mindre end 100 tons om året, så kan du forhåndsregistrere stoffet inden for de første 6 måneder og derved få fristen udskudt til den 31. maj 2018. Forhåndsregistreringen skal dog ske inden den 31. maj 2017.
Registrer kemien nu!
Arbejdet med at registrere stofferne kan både kræve en del mandetimer internt i virksomheden og ofte også ekstern konsulenthjælp. Miljøstyrelsen opfordrer derfor alle danske importvirksomheder, som er omfattet af reglerne og ikke allerede er i gang, til at gå i gang med arbejdet nu.
Læs mere om reglerne på Miljøstyrelsens hjemmeside RegistrerKemien.dk. Her kan du også få et overblik over, hvordan du griber arbejdet an.