Nye boligskatteregler

Den 1. januar 2024 træder nye boligskatteregler i kraft. Trods stigende ejendomsvurderinger står fire ud af fem nuværende boligejere til skattelettelser, mens resten kan forvente en skatterabat.

Ved årsskiftet overgår alle boligejere til nye boligskatteregler. Den 12. september blev de foreløbige 2022-vurderinger, der udgør beskatningsgrundlaget fra 2024, tilgængelige for alle boligejere på Vurderingsportalen.

De nye boligskatteregler tager højde for, at det nye vurderingssystem medfører langt højere ejendomsvurderinger for mange boligejere. De fleste boligejere er blevet beskattet af videreførte vurderinger fra 2011, hvor de sidste vurderinger i det gamle vurderingssystem blev foretaget. Der er sket rigtigt meget med boligpriserne siden da.

I den nye boligskattelov er skattesatserne for både ejendomsværdiskatten og den kommunale grundskyld blevet sænket betydeligt. Og der er indført overgangsordninger, hvis formål er, at nuværende boligejere ikke får forringet deres økonomi af højere vurderinger – tværtimod kan mange se frem til skattelettelser. I alt gives skattelettelser for omkring 10 mia. kr.

Nogle steder er ejendomspriserne steget så meget, at skatterne stiger trods lavere satser. Det gælder særligt de dyreste huse og ejerlejligheder. Hvis den samlede boligskat stiger med de nye skatteregler, får boligejeren en skatterabat, som beskytter boligøkonomien.

Vurderingsstyrelsen forventer, at de fleste foreløbige vurderinger ligger tæt op ad den endelige vurdering for 2022.

Boligejerne modtager deres endelige 2022-vurderinger i 2025, og her vil der ske genberegning og efterregulering af boligskat og eventuel skatterabat.

Hvad sker der med skatten, hvor du bor?

Med de nye boligskatteregler vil boligskatten følge værdien af ejendommen, så den stiger og falder i takt med ejendomsvurderingen. Til gengæld sænkes skatteprocenten så meget, at 4 ud af 5 boligejere får lavere boligskat.

Vurderingsportalen har lavet et skattebarometer, hvor man kan se, om der er størst sandsynlighed for skattelettelse eller skatterabat.

Barometeret bygger på beregninger fra Skatteministeriet, der indikerer, hvor i landet de nye boligskatteregler forventes at give skattelettelser og skatterabat. Barometeret illustrerer virkningen af de nye boligskatteregler for enfamiliehuse i alle landets kommuner – og for ejerlejligheder i de 15 kommuner med flest ejerlejligheder. Der vil være undtagelser inden for den enkelte kommune, ejendomstype og prisklasse.

Find skattebarometeret her.

Kilder: Vurderingsstyrelsen og Vurderingsportalen