December rimer på jul. Og for 156.000 virksomheder – også på moms

Hvis du har egen virksomhed med kvartalsmoms, så starter julemåneden med en momsfrist. I alt skal 156.000 virksomheder indberette og betale moms for tredje kvartal 2023 – senest 1. december.

Blandt de 156.000 virksomheder er ca. halvdelen nystartede virksomheder, som er startet op inden for de sidste to år. Som nystartet virksomhed er der meget nyt at lære om moms og regnskab og skat, og mange frister at huske. Heldigvis er der hjælp at hente på skat.dk/huskmoms.

skat.dk/huskmoms kan du:

 • Få hjælp til at huske momsfristerne: Download de kommende frister til din egen kalender.
 • Få hjælp til momsindberetningen, se Skattestyrelsens guides, og lære om gode momsvaner.
 • Få gode momsvaner fra start

Her får du forslag til tre gode momsvaner, der kan gøre det med moms lidt lettere:

 1. Gem dine bilag – helst digitalt

  Tag billeder af dine kvitteringer og send dem til dig selv med en bemærkning. Du kan også bruge et regnskabssystem. Alle poster i dit momsregnskab skal være dokumenteret med bilag.
 2. Bogfør løbende – brug evt. et regnskabssystem

  Virksomheder har pligt til at føre et regnskab over køb og salg af varer og ydelser og til at bogføre. Hvis du gør det løbende, og hvis du bruger et bogføringssystem, giver det dig et godt overblik over virksomhedens økonomi, og du kan lettere indberette de rigtige tal, når det er tid.
 3. Få styr på, hvad du kan trække fra

  Besøg Bogføringsguiden og vælg din virksomhedstype og se, hvad du kan trække fra. Mange virksomheder er for eksempel i tvivl om, hvad man kan trække fra i regnskabet ved køb af: Mad og drikke, beklædning, rejser og transport og elektronik, og bl.a. dette kan guiden hjælpe dig med.

Mange glemmer det: Husk også at indberette 0

Du skal også indberette moms, selvom din virksomhed ikke har haft køb eller salg i momsperioden. Du skal da indberette 0 kr. (nulindberetning). Indberetter du ikke, laver Skattestyrelsen et midlertidigt skøn (foreløbig fastsættelse). Det koster 800 kr. i afgift.

Indbygget kontrol i TastSelv-moms

Du indberetter moms på skat.dk/tastselverhverv. Du kan opleve at få nogle kontrolspørgsmål undervejs i indberetningen, som du skal svare på og evt. rette op på. For eksempel vil du få et kontrolspørgsmål fra Skattestyrelsen, hvis de kan se, at der er uoverensstemmelse mellem din igangværende momsindberetning og din indberetning i andre systemer, som for eksempel systemet EU-handel for køb og salg.

Det betyder, at du med det samme har mulighed for at rette eventuelle tastefejl og andre fejl, som du måtte have lavet. Det er noget, som mange virksomheder og revisorer, der har hjulpet Skattestyrelsen med at teste systemet, har været glade for og set som en stor hjælp.

Du kan læse mere om Skattestyrelsens kontrolarbejde på skat.dk/skattekontrol.