Fra 2025 skal alle selskaber kun indberette deres årsrapport i ét format

Nye regler betyder, at alle selskaber fra 2025 skal indberette deres årsrapport i formatet Inline XBRL. Med det nye krav sikres en højere kvalitet af regnskabsdata, da der skabes højere gennemsigtighed mellem den strukturerede årsrapport og den visuelle årsrapport. 

Dette vil imødekomme informationsbehovet hos flere regnskabslæsere, og samtidig vil ændringen betyde, at regnskabsinformationerne vil nå et større publikum. Det er samtidig i tråd med tendensen i Europa, hvor store virksomheder omfattes af lignende krav gennem EU’s nye krav til bæredygtighedsrapportering. Børsnoterede selskabers årsrapport har været omfattet af kravet siden 2020.

Tidligere har alle selskaber indberettet deres årsrapport i to forskellige formater. Ét der kan læses af interessenter, investorer og alle andre, samt et format, der alene kan bruges til digital læsning og sammenkørsel af data mv.

For 2025-årsrapporten bliver det et krav for selskaberne kun at anvende ét format, når de indberetter deres årsrapport. Fordelen ved det nye format er, at det kan anvendes både til manuel og digital læsning.

I indsendelsesbekendtgørelsen (Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om indberetning til og offentliggørelse af årsrapporter m.v. i Erhvervsstyrelsen samt kommunikation i forbindelse hermed) er der fastsat krav om obligatorisk indberetning af årsrapporter i Inline XBRL (IXBRL).

Ændringen får betydning for årsrapporter med balancedato den 1. januar 2025 eller senere.

Eksempelvis vil et selskab med balancedato den 31. december 2024 ikke blive omfattet af det nye krav. Her vil indberetning af årsrapport i formaterne XBRL og PDF være acceptabelt.

Derimod vil et selskab med f.eks. balancedato den 30. juni 2025 eller den 31. december 2025 blive omfattet af det nye krav, og årsrapporten skal således indberettes i IXBRL. 

Det er allerede muligt at indberette årsrapporter i IXBRL i dag, og det er der en stor andel af selskaberne, der allerede gør. I dag indberettes ca. 20 % af alle årsrapporter for både små og store selskaber i IXBRL, og Erhvervsstyrelsen ser en generel fremgang i antallet af årsrapporter i IXBRL-format fra år til år.

Kilde: Erhvervsstyrelsen.dk