Momspligtige betalingskortgebyrer

Gebyrer, som virksomheder i henhold til eksempelvis lov om betalingstjenester og elektroniske penge, kan opkræve fra deres kunder, når kunderne bruger betalingskort, skal behandles som en integreret del af betalingen for den leverede vare eller ydelse. Gebyret er derfor momspligtigt, hvis den vare/ydelse, der betales for, er momspligtig.

SKAT har netop udsendt en meddelelse, hvori de skriver, at ovenstående blev indskrevet i Den Juridiske Vejledning den 23. januar 2012, hvor ændringerne ligeledes har været gældende fra. Baggrunden for denne ændring skyldes en EU-dom den 2. december 2010, som underkendte den tidligere danske praksis på området, hvor sådanne gebyrer blev anset som momsfrie transaktioner i forbindelse med betalingsoverførsler.

Ændringen vil primært få betydning for onlinesalg via internetbutikker og andre virksomheder, der i henhold til lov om betalingstjenester har lov til særskilt at fakturere gebyrer for anvendelse af betalingskort.

Dankort-køb foretaget i en fysisk butik bliver umiddelbart ikke ramt, idet disse gebyrer ikke må overvæltes direkte på kunderne ved særskilt fakturering. Prisen for brugen af kortet er derfor en almindelig virksomhedsomkostning og indgår i varens/ydelsens pris.

Virksomheder, der sælger momsfrie ydelser, bliver heller ikke ramt, idet hovedydelsen er momsfri og dermed gebyret ligeså.