Omvendt betalingspligt for moms på elektroniske medier

Fra 1. juli 2014 er der blevet indført omvendt betalingspligt af moms for indenlandsk handel med mobiltelefoner, tablet-pc’er, bærbare computere, integrerede kredsløbsanordninger og spillekonsoller mellem danske virksomheder. Dette skal sikre staten mod indtægtstab ved manglende afregning af moms, idet momsindbetalingen og momsfradraget foretages af den samme virksomhed (køberen).

Integrerede kredsløbsanordninger er defineret som computerchips i form af elektroniske kredsløb, der er produceret på et stykke halvledende materiale. Eksempelvis kan nævnes CPU-enheder, RAM-enheder, GPU-enheder og USB-nøgler. I daglig tale kaldes disse integrerede kredsløbsanordninger også for processorer, RAM og grafikkort.

En virksomhed er som udgangspunkt omfattet af reglerne, hvis mere end 50 % af virksomhedens samlede salg af mobiltelefoner, tablet-pc’er, bærbare computere integrerede kredsløbsanordninger og spillekonsoller sker til virksomheder.

Fra 1. juli 2014 skal en dansk virksomhed, der sælger mobiltelefoner m.v. til en anden dansk virksomhed, ikke længere opkræve dansk moms af salget. Fakturaen skal forsynes med en påtegning om, at det er køberen, der skal betale momsen. Når køberen angiver og afregner momsen, opnår vedkommende fradrag for den beregnede moms efter de almindelige regler om momsfradrag.